העצמות (החוליות) היוצרות את עמוד השדרה שלכם מרופדות בדיסקיות שטוחות ועגולות. כשהדיסקיות הללו בריאות, הן מתפקדות כסופגות זעזועים עבור עמוד השדרה ובכך משאירות את השדרה גמישה. אם הן ניזוקות, הן עלולות לבלוט באופן חריג או להיפתח (פקיעה), במה שמכונה בקע של הדיסקית או דיסקית מחליקה. בקע של הדיסקוס עלול לקרות בכל חלק של עמוד השדרה, אולם התופעה נפוצה במיוחד בצוואר (בקע צווארי) והגב התחתון (בקע לומברי). שבע החוליות שבין הראש לחזה מרכיבות את עמוד השדרה הצווארי.
מה גורם לבקע של דיסקית צווארית?
בקע של הדיסקוס נגרם לרוב על ידי בלאי של הדיסקוס (מה שמכונה גם התנוונות הדיסקית). ככל שאנו מזדקנים, הדיסקיות שלנו מאבדות חלק מן הנוזל המסייע להן לשמורוס על גמישות. בקע בדיסקוס עלול גם להיגרם מפציעות בעמוד השדרה, שעלולות לגרום לקרעים או שברים זעירים בשכבה החיצונית (אנולוס או קפסולה) של הדיסקוס. החומר דמוי הג'לי (הגרעין) שבתוך הדיסקוס עלול להידחק החוצה מבעד לקרעים או לשברים שבקופסית, דבר הגורם לדיסקוס לבלוט, להיפתח (פקיעה) או להישבר לחתיכות.
בקע בדיסקוס נפוץ בהרבה בקרב מעשנים.
מהם התסמינים?
בקע בדיסקוס בצוואר (בעמוד השדרה הצווארי) עלול לגרום לכאב, חוסר תחושה או חולשה בצוואר, בכתפיים, בזרועות, ובמקרים מסוימים עלול בקע דיסקוס גדול במיוחד לגרום לחולשה או תחושת עקצוץ שישפיעו גם על חלקים אחרים בגוף, כולל הרגליים.
פתח בחלון חדשALP ו- GGT הם אנזימים כולסטטים. אנזימים אלו עולים כאשר יש הפרעה בדרכי המרה (בכבד או מחוצה לו). הפרעה כזאת יכולה להיות, למשל, אבן שחורגת מכיס המרה וגורמת לחסימה של דרכי המרה. בנוסף, מחלות כבד יכולות לגרום לעליה באנזימים אלה, אבל אז צריכה להסתמן הפרע גם ברמות שאר אנזימי הכבד. תוכלי ללמוד על הסיבות לרמה גבוהה של GGT כאן: http://www.infomed.co.il/medTest4.asp?tID=32
פתח בחלון חדשעליית האנזים GGT יכולה לנבוע ממחלות כבד שונות, מחסימת דרכי המרה, או בהשפעת תרופות מסוימות. עליית האנזים אינה קשורה לדלקת בדרכי השתן. אין בשאלתך פרטים מדויקים לגבי סוג הצהבת והטיפול שקיבלת או לגבי מצב הלב שלך. חסרים גם פרטים לגבי המצב הנוכחי: ממה את סובלת? האם שאר בדיקות תפקודי הכבד תקינות? ישנם מצבים בהם רק ערך ה- GGT גבוה, ללא כל סטייה נוספת מן הנררמה בבדיקות, ואין הדבר מצביע על בעיה כלשהי, אך במקרה שלך, ישנן בעיות רקע המצריכות היוועצות ברופא המטפל או בגסטרואנטרולוג וחיפוש אחר הסיבה. בברכה, ד"ר מיכל רסנר - אינפומד
פתח בחלון חדש